Door op 17 februari 2016

Burgerbos in de startblokken

Burgerbos in de startblokken

Nadat drie jaar geleden de gemeenteraad van de gemeente Beesel unaniem ja zei tegen het burgerbos is het eindelijk zover. Het burgerbos gaat er komen. Er is een stichting opgericht en het perceel wordt binnenkort overgedragen aan de stichting. Het perceel ligt in het beschermde buurtschap Ronkenstein. Op zondag 10 april 2016 is de eerste plantdag.  Wie een boom wil planten moet dat uiterlijk 26 maart geregeld hebben.

Iets te vieren of te gedenken?

Het idee is om een bos te laten ontstaan met alleen maar bomen met een bijzondere betekenis. Iedereen kan een boom planten om een bijzondere gebeurtenis te vieren: een geboorte van een (klein-)kind, een verjaardag, een huwelijksfeest, een jubileum, een overlijden of om uiting te geven aan een levensmotto. Herdenken met een boom is bijzonder, omdat de groei van de boom een aantrekkingskracht heeft. Een boom kan het gemakkelijker maken om herinneringen levend te houden. Bomen hebben een rustgevende invloed op de omgeving. Veel mensen ervaren dit ook, of ze zich daar nu bewust van zijn of niet. Ze zorgen voor zuurstof, voor schaduw, voor vreugde en rust. Bomen symboliseren door hun gestage groei het leven van geboorte naar dood, van begin naar einde, van aarde naar hemel.

Wie een boom wil kopen kan voor een bestelformulier terecht op de website.

Logo onthuld

logo_BurgerBos

Uitgangspunt bij het logo is uiteraard de boom. Symbool van de verbinding tussen hemel en aarde en van kracht en standvastigheid. De stam is als het ruggenmerg bij de mens en de kruin van de boom is het brein gevormd door talrijke hartjes. Het hart is het wereldwijde symbool van de liefde en van menselijke gevoelens. De kleur groen staat voor: natuur en milieu, groei en bloei, balans en harmonie, rust en ontspanning.

Vrijwilligers en sponsors gezocht

Voor het onderhoud en de hulp bij de plantdagen is de stichting op zoek naar vrijwilligers; met of zonder groene vingers. Het is immers een burgerinitiatief. Iedereen kan met zijn of haar eigen kwaliteiten altijd wel iets bijdragen. Daarbij zullen velen verrast zijn te bemerken dat het gewoon ook nog eens een keer heel leuk is om te participeren in een gemeenschap. De gemeente Beesel heeft gezorgd voor een perceel en een kleine startsubsidie waarmee de stichting opgericht, de website www.burgerbos.nl en het logo gemaakt kon worden. De stichting heeft bepaalde wensen voor het inrichten van het terrein. Wensen die geld kosten. Wilt u helpen met menskracht of geld: meld u via [email protected] of bij de secretaris Annie van der Velden, Pr. Bernhardlaan 28, 5953 EB Reuver, tel. 077-4745947

Website: www.burgerbos.nl

email: [email protected]

Waar ben je naar op zoek?