Door Annie van der Velden op 13 maart 2014

Prettig wonen, dus ook voor alleenstaande jongeren

Prettig wonen in een betaalbare, liefst energiezuinige woning en fraaie omgeving, dat willen we toch allemaal. De PvdA Beesel-Reuver is blij met de komst van het nieuwbouwproject Molenveld-Zuid. Daar zijn alle politieke partijen binnen onze gemeente het wel over eens. Het oude vervallen industrieterrein was geen sieraad voor ons dorp en gelukkig komt daar nu verandering in.

Waar wij toch nog even uw aandacht voor willen vragen is de verpaupering van de wijk Rustoord. Het is ronduit beschamend hoe een deel van deze wijk er de laatste jaren bij ligt en dat in een welvarende gemeente als de onze.

Toen ik nog naar de basisschool ging, zag je er gladgeschoren gazonnetjes, verzorgde bloembakken, fraaie gordijnen voor het raam etcetera. Kortom een gezellige volksbuurt.

Als je nu een rondje door de wijk maakt, zie je ook leegstand, kapotte ruiten, zwerfafval, dichtgetimmerde brievenbussen en achterstallig onderhoud. Dit is uiteraard geen prettig gezicht voor de omwonenden.

Natuurlijk, enkele huizen zijn inmiddels gerenoveerd en aangepast om cliënten van PSW te huisvesten. Prima. Maar de beleidsmakers (Stichting WoonGoed 2-Duizend en de gemeente Beesel) lopen toch geruime tijd achter de feiten aan.

Kijk met name naar onze vaak hoogopgeleide alleenstaande jongeren, waar moeten zij wonen? Er is nog steeds een tekort aan passende woonruimte voor die groep. Hoe wil je jongeren in de toekomst aan je eigen dorp binden als er geen geschikte woonruimte voor hen is? Dat men voor zijn werk/carriére  moet forensen naar steden of dorpen waar men behoorlijke reisafstanden voor moet afleggen, daar is men inmiddels wel aan gewend. Na afloop van zo’n drukke dag wil je het liefst naar je eigen huis/appartement, in een vertrouwde omgeving, in de nabijheid van je vrienden/familie en jouw vereniging/sportclub.

Voor een 4-tal sloopwoningen in Rustoord  heeft WoonGoed 2-Duizend vergunning gekregen om deze onder de leegstandswet tijdelijk te verhuren. Prachtig, maar daar los je het huidige probleem van de jongerenhuisvesting niet mee op.

Graag hadden wij gezien dat men hier wat voortvarender mee aan de slag ging.

WoonGoed 2-Duizend heeft met de gemeente Beesel een intentieverklaring afgesloten voor de ontwikkeling van 105 sociale huurwoningen in het nieuwbouwproject Molenveld-Zuid. Een deel hiervan dient als compensatie voor de woningen die niet in Rustoord terugkomen. In de huidige prognose zal de nieuwe wijk Molenveld-Zuid in 2020 gereed zijn.

Hoe overbruggen we deze periode? Een koopwoning is voor deze jongeren meestal nog geen haalbare kaart. De PvdA Beesel-Reuver wil zich daarom sterk maken voor de huidige groep jongeren die qua huisvesting nu tussen schip en wal terechtkomen. We willen in ieder geval zoveel mogelijk leegstand voorkomen en waar mogelijk duurzaam renoveren. Op weg naar hun zelfstandigheid zoeken jongvolwassenen hun plek binnen de maatschappij. Een fatsoenlijke woonruimte is daar een wezenlijk onderdeel van.

Annie van der Velden

Annie van der Velden

Prins Bernhardlaan 28, 5953 EB Reuver Tel: 077-4745947 Beroep ouders: schoenmaker/productiemedewerker, kindermeisje/kamermeisje en huisvrouw Wordt blij van: iets betekenen voor de medemens, de natuur, onze huisdieren, kunst en cultuur In de politiek door: “If you think you are too small to make a difference, try sleeping with a mosquito.” (Dalai Lama) Morgen invoeren: educatief en

Meer over Annie van der Velden